Halloween Costume ideas 2015
MPS

Karya: Nasihat al-Muluk dan Etika Kepemimpinan Belia Islam


Buku ini pada asalnya merupakan sebuah makalah ilmiah yang dibentangkan dalam Seminar Pemikiran Imam al-Ghazali yang dianjurkan oleh Angkatan Belia Islam Malaysia (ABIM) Negeri Sabah, sekitar bulan September tahun 2017.

Naṣīḥat Al-Mulūk dan Etika Kepimpinan Belia Islam
Buku Naṣīḥat al-Mulūk dan Etika Kepemimpinan Belia Islam ini merupakan satu pengolahan reflektif atas pemikiran falsafah moral ilmuwan dan pemikir agung dalam tradisi Islām, Ḥujjat al-Islām al-Imām Muḥammad bin Muḥammad bin Muḥammad al-Ghazālī, menerusi karyanya, Naṣīḥat al-Mulūk. Naṣīḥat al-Mulūk karya Imām al-Ghazālī adalah merupakan sebuah karya yang tergolong dalam genre ‘adab ketatanegaraan.’ Tujuan kepengarangan literatur dalam genre ini adalah untuk memberikan pedoman kepada para pemimpin Muslim dalam membangun peribadi sebagai pemimpin umat yang beriman dan beramanah, seterusnya berlaku adil terhadap masyarakat yang ditadbirnya.
Objektif utama penerbitan karya Naṣīḥat al-Mulūk dan Etika Kepemimpinan Belia Islam ini adalah bagi merancakkan wacana falsafah moral atau etika, yang juga dikenali dalam tradisi keintelektualan Islām sebagai ilmu akhlāq atau ilmu tadbīr al-Nafs. Secara khusus, penulisan ini bertujuan meninjau gagasan kepemimpinan Imām al-Ghazālī dalam karyanya Naṣīḥat al-Mulūk dan memformulasi beberapa nilai etika yang dapat dimanfaatkan daripadanya khususnya untuk pedoman pimpinan belia Islām masa kini, memandangkan zaman baharu banyak menyajikan cabaran baharu yang menuntut persiapan rapi para pimpinan belia Islām untuk terus releven dan terlestari dalam arus perubahan.

Penulis: Fazril Saleh
Penerbit: ABIM Press
ISBN: 9789672158066
Halaman: 63 muka surat

Buku ini boleh didapatkan melalui beberapa pengedar sama ada melalui proses dalam talian atau dapatkan langsung di kedai buku, antaranya Ilham Books, ABIM Press dan beberapa lagi pengedar lain. Jika taip tajuk buku di enjin carian, pasti akan ditemukan cara mendapatkan buku ini.

Saya akan ceritakan pengalaman sedikit sebanyak yang berkait dengan buku ini dalam karangan akan datang di blog ini.

Catat Ulasan

MKRdezign

{facebook#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {twitter#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {google-plus#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {pinterest#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {youtube#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {instagram#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL}

Borang Maklumat Hubungan

Nama

E-mel *

Mesej *

Copyright � 2011 peminggirkota. Dikuasakan oleh Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget